Categories
Bordeaux Rött Vin

Bordeaux Vin

Bordeaux vin är antagligen det mest mytomspunna vinområdet i Frankrike. Inget annat distrikt (förutom möjligen Champagne) har samma starka tradition och varumärke. Var i världen du än befinner dig är Bordeauxviner mycket uppskattade och eftertraktade.  

Bordeauxdistriktet ligger i sydvästra Frankrike. Det producerar över 700 miljoner flaskor per år och utgör en area över 120-tusen hektar vilket gör Bordeaux vin till det mest producerade vinet i Frankrike. Merparten av druvodlingarna produceras till rödvin men även söta vina (Sauterne) och torra vita samt en mindre mängd mousserande vinner tillverkas här. Allt från billiga bordsviner till riktiga dyrgripar. Bordeaux vin passar alla, från nybörjare till proffsiga sommeliers.

Systembolaget erbjuder viner från Bordeaux i sitt fasta sortiment men vill man hitta lite mer intressant viner från Bordeaux rekommenderar vi att du letar i beställningssortimentet. Här kan man göra riktigt bra fynd och bjuda sina vänner på något unikt.

Bordeauxvin präglas av gamla franska traditioner och de dominerande druvorna (i röda viner) är Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon och Merlot. Har du svårt att memorera detta så kan man alltid tänka på Albert Einsteins klassiska formel MC^2. Petit Verdot, Malbec och mer sällsynta Carménère är också godkända druvor för produktion av röda Bordeauxviner.

BORDEAUX HISTORIA

Bordeaux befolkning har romarna att tacka för att vinet kom till regionen. De mycket dugliga soldaterna var tvungna att få sin dagliga ranson av vin (för vad vi kan tro var för att lugna nerverna) och på romarnas fälttåg över Europa spred de sina vinodlingar och kunskap och på så sätt startade vinet spridas över Bordeaux och övriga Frankrike.

Efter romarnas uttåg ur Frankrike följde en period av avtagande vinproduktion men under 1000-talet tog det fart igen och Bordeaux började sin resa mot toppen av världens vindistrikt. Britterna blev under 1100-talet som tokiga i Bordeauxviner och exporten sköt i höjden. Dock skulle exporten helt stoppas som följd av starten på det hundraåriga kriget mellan Frankrike och England.

Prisbilen för Bordeaux har generellt sett alltid gått upp men har sedan i början av 2000-talet sett en något minskad efterfrågan vilket också speglar prisbilden. Dock är Bordeauxviner fortfarande klassade som de allra bästa och myten om Bordeauxvin lär inte försvinna inom de kommande hundra åren. Vikten av tradition inom vinets värld förbli viktig trots att den nya världen på senare år har fått stor uppmärksamhet.

OMRÅDEN I BORDEAUX

Man pratar ofta om den vänstra och högra delen av stranden när man pratar om områden i Bordeaux. Detta begrepp kommer från floderna Garonne och Dordogne som rinner genom Bordeaux, dvs vänster eller höger om floden. Mer korrekt är att benämna dem som västra alt östra Bordeaux. 

Appelationerna (delområden) Mèdoc och Haute Mèdoc  på den vänstra stranden samt Pomerol och Saint-Èmillion på den högra stranden är de främsta områdena gällande kvalitet och renommè.

De mest kända delområdena i Haut Mèdocs är:

  • St. Estéphe
  • Paulliac – Välstrukturerade och strama viner
  • St. Julien
  • Margaux – Viner med oerhört stor finess

På den vänstra delen av stranden dominerar druvan Cabernet Franc medan den östra delen av stranden Merlot tillsammans med Cabernet Franc. Vinerna blandas sedan upp med Cabernet Sauvignon som är den druvsorten som främst växer Entre-deux-mers (rakt översatt ”Mellan två hav) som är området mellan de två floderna Garonne och Dordogne.